Opskrifter med agurker
Opskrifterne er venligst
udlånt af Københavns Engros Grønttorv
Kold agurkesuppe
Kold russisk agurkesuppe
Varm agurkesuppe med creme
Agurk med krabbe
Agurkerand med skalddyr
Agurkerand med hønsesalat
Fyldte agurker med sardiner
Bagte agurker med ostelåg
Agurketærte
Agurker med kødfyld
Agurkebåde
Agurkefad
Agurkesalat med ylette
Østrigsk agurkesalat med
peberrod
Tzaziki
Flødeagurker i sautérpande
Varm agurkesalat med dild
Agurke-"plätter"
Råsyltede agurker
Agurk med frugtsalat
Agurkesorbet
Agurke Bowel
Pimm's med agurker
Grønne facts om agurker
Om brochuren
Kold russisk agurkesuppe
1½ l fiskebouillon 1 agurk 100 g pillede rejer citronsaft eller
tør hvidvin eller tør vermouth grøn dild salt og peber
cayennepeber.
Fiskebouillonen skal være kraftig og kold. Lige før serveringen rives
agurken groft og blandes i sammen med rejerne. Smag suppen til med slat og
groftmalet peber samt citronsaft eller vin og anret suppen med et drys af
friskklippet dild over. Serveres med creme fraiche og groft brød.
Varm agurkesuppe med creme
2 agurker 2 løg 3 fed hvidløg 2 spsk. basilikum slat og
peber 1½ l vand. Creme: 1 l yoghurt naturel 1 agurk 1 fed hvidløg
salt og peber.
Agurkerne skæres i tern, løgene hakkes groft og det hele koges i ca. 40
min. Blendes og smages til med salt og peber.
Creme: Yoghurten kommes i et kaffefilter og dryppes af i ca. ½ time. Agurken
rives fint og al væde presses ud. Den afdryppede yoghurt og agurken blandes og
smages til med hvidløg, slat og peber.
Suppen serveres rygende varm med en klat agurkecreme på toppen. Serveres med
groft brød.
Agurk med krabbe
1 stor agurk salt krabbekød bredbladet persille. Sauce: 2
æggeblommer 2½ spsk. sukker 5 spsk. hvidvinseddike 2 spsk. suppe
eller vand salt.
Skær enderne af agurken, skræl den og udhul den forsigtigt med en ske. Læg
den udhulede agurk i vand med lidt salt i ca. ½ time. Tag den op og tør den
omhyggeligt. Krabbekødet renses for stivere og skæres i småstykker, fyldes i
agurken, som lægges i køleskab til den skal serveres. Alle ingredienser til
saucen puttes i en gryde og varmes op over svag varme. Rør hele tiden til
saucen får en passende konsistens. Saucen stilles i køleskabet indtil
serveringen.
Ved servering skæres agurken i skiver og fordeles på asietter og pyntes med
saucen og blade af storbladet persille. Tynde strimler af agurkeskrællen kan
drysses over.
Agurkerand med skaldyr
2 agurker 1 løg ¼ bouillon 7 blade husblas 2 spsk.
citronsaft persille salt. Fyld: 200-300 g rejer eller andre skaldyr.
Sauce: creme fraiche salt sukker citronsaft hvidløg
persille og dild.
Agurkerne hakkes i små terninger. Løg og persille hakkes. Husblasen opløses i den lunkne bouillon og det hele blandes. Blandingen hældes i en randform, der er skyllet i koldt vand, og stilles i køleskabet i mindst 3 timer (kan udmærket stå natten over). Ved servering vendes randen ud på et fad og fyldes med rejer eller andre skaldyr. Servers med lun flutes og frøn sauce af creme fraiche rørt op med salt, lidt sukker , citronsaft, knust hvidløg, persille og dild.
Agurkerand med hønsesalat
1½ agurk - ½ løg saft af 1 citron ¼ l hønsebouillon 5-6
blade husblas persille estragon salt.
Fyld: Hønsesalat pyntet med brøndkarse og tomatbåde.
Agurkerne skrælles og hakkes og løget hakkes. Husblasen smeltes og tilsætte
bouillonen. Det hele blandes med frisk hakket persille og estragon og smages til
med salt. Hældes i en randform, skyllet i koldt vand, og sættes i køleskab.
Ved servering vendes raden ud på et fad og fyldes med hønsesalat, der pyntes
med f.eks. brøndkarse og tomatbåde.
Fyldte agurker med sardiner
1 tyk agurk salt 1 ds. sardiner i olie 1 hårdkogt æg 1
lille løg - ½ tsk. sennep 1 spsk. ymer citron tomatbåde.
Agurken skrælles på langs, så lidt af skrællen ses tilbage i striber.
Agurken skæres over på skrå i 6 cm lange stykker. de udhules og drysses med
lidt salt indvendig. Tørres af efter et kvarter. Fjern benene fra sardinerne,
som moses. Tag et par fra til pynt. Tilsæt hakket løg, sennep, finthakket æg,
ymer og lidt af agurkeindmaden. Blandingen fyldes i agurkerne og stilles i
køleskab. Ved serveringen skæres de i 2 cm tykke skiver på skrå og pyntes
med citron og tomatbåde.
Bagte agurker med ostelåg
2 agurker 1løg 3 fed hvidløg 2 spsk. olivenolie 25 g smør
2 spsk. hakket persille 1 tsk. hakket basilikum 4 spsk. fløde
50 g emmenthaler-ost salt og friskkværnet peber.
Skræl agurkerne og skær dem i mundrette bidder. Pil løget og hak det. Pil
hvidløgsfeddene og knus dem. Varm olien og halvdelen af smørret på en pande.
Tilsæt hakket løg og knust hvidløg og sautér det, uden at det tager farve.
Kom agurkestykkerne på panden og lad den snurre ved svag varme. Tilsæt
krydderurterne, salt og peber. Hæld det hele i et smurt ovnfast fad. Pisk
æggene med fløden, smag til med salt og peber og tilsæt den revne ost. Hæld
massen over agurkerne. Fordel det sidste af smørret i klatter over overfladen.
Stil fadet i ovnen ved 180°C i ca. 20 min., til æggemassen er stivnet og
overfladen gylden.
Agurketærte
Fyld: 2 agurker 200 g reven ost 3 æg lidt revet muskatnød
salt.
Bund: 100 g smør 100 g grahamsmel 100 g hvedemel 1 æg 1-2
spsk. koldt vand - ½ tsk. salt.
Smørret smuldres i melet. Salt, æg og vand tilsættes og dejen æltes sammen.
Hviler i køleskab ca. ½ time.
Agurkerne skæres i fine skiver. Osten rives. Æg piskes sammen, muskat og salt
tilsættes. Bunden forbages ca. 10 min. ved 200°C. Agurkeskiver og ost lægges
i lag, hvorefter æggeblandingen hældes over. Stilles i ovnen ca. 20-25 min.
ved 200°C. Serveres evt. med agurkesalat med ylette (se opskrift).
Agurker med kødfyld
2 tykke agurker 500 g hakket oksekød 2 æg 3 dl kogte, afkølede
ris 2 spsk. finthakket løg 2 spsk. finhakket persille (gerne mere)
salt og friskkværnet peber 8 skiver maskinskåret bacon 2 dl bouillon
1 ds. majskerner 250 g champignon.
Hak løg og persille fint. Skyl agurkerne, skræl dem, halver dem og flæk dem på langs. Udhul agurkerne med en ske og drys dem med lidt salt. Lad dem trække lidt, skyl og tør dem. Ælt kødet let sammen i en skål og bland det med løg, persille, sammenpisket æg, ris, salt og peber. Fordel farsen i de udhulede agurker og tryk den godt til. Læg bacon på skrå rund om agurkerne. Læg agurkerne i et velsmurt, ildfast fad og dæk med et låg af alu-folie. Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 min. Rens champignonerne og skær dem i skiver og fordel dem og majskernerne rundt om agurkerne og hæld bouillon ved. Lad retten stege videre i ca. 20 min uden alu-folie. Serveres i fadet med groft rugbrød.
Agurkebåde
2 agurker forskelligt pålæg med pynt
Agurkerne flækkes på langs og udhules lidt, og fluks har man 4 både. Sejlene sættes med store flotte skiver spegepølse rejst med pindemadspinde. Bådene lastes derefter med f.eks. hårdkogte æg i skiver med en sild henover, en skive lækker leverpostej med sky og ristede champignon, en portion hønsesalat med pynt eller anden pålæg. I agterstavnen er der plads til små oste og lidt vindruer eller anden frugt. Serveres med lune flutes.
Agurkefad
½ agurk 2 piskede æg - ½ kop reven ost - ½ kop rasp 1 revet løg
1 spsk. sukker 1 spsk. grøntsagsbouillonpulver 3 spsk. smeltet smør -
½ tsk. salt ¼ tsk. paprika.
Agurkerne skæres i terninger og gives et opkog i letsaltet vand. Hældes i sigte og blandes med de øvrige ingredienser. Hældes i ildfast fad og drysses med ost og paprika. Gratineres i ca. 20 min. ved 225°C. Serveres med flutes.
Agurkesalat med ylette
½ l ylette naturel 1 agurk 1 stilk bladselleri 1 lille æble
3 spsk. friskhakket dild salt og peber.
Skær agurken og æblet i små tern og bladsellerien i tynde skiver. Bland det
hele op i yletten og smag til med salt og peber. Serveres med groft brød.
Østrigsk agurkesalat med peberrod
1 agurk 1½ spsk. olie 2-3 tsk. citronsaft 3 spsk. creme fraiche
salt og friskkværnet peber høvlet peberrod.
Skræl agurken og skær den i små tern. Pisk olien sammen med citronsaft og
rør creme fraiche i lidt efter lidt.
3/4 l yoghurt naturel 1 dl creme fraiche 38% - 1 mellemstor skrællet,
groftrevet agurk 2-3 spsk. olivenolie 2 fed presset hvidløg 1-2
tsk. vineddike salt og peber.
Lad yoghurten dryppe af i et klæde, som placeres i en si, i ½ time. Rør den
sammen med creme fraichen. Rør presset hvidløg godt sammen med olie,
vineddike, salt og peber. Pres lidt af væden fra den revne agurk. Bland agurken
i yoghurtmassen og rør langsomt olieblandingen med hvidløg i. Er blandingen
for tyk, kan der fortyndes med agurkesaft.
Servers som tilbehør til fisk, kød og grøntsagsretter.
Flødeagurker i sautérpande
2 agurker 10 g smør 1 dl piskefløde (evt. lidt mere) 1 tsk.
dijonsennep salt og kværnet hvid peber.
Skræl agurkerne, flæk dem og skrab kernerne ud med en ske. Skær de halve
agurker i 1 cm tykke skiver. Kom dem i kogende, letsaltet vand i en sautérpande
i 2-5 min. Hæld vandet fra og ryst agurkerne i lidt smør. Rør senneppen ud i
fløden og hæld fløden over agurkerne. Kog ind, til fløden bliver cremet og
hænger ved agurkerne. Smag til med friskkværnet hvid peber og evt. lidt mere
salt.
Varm agurkesalat med dild
4 agurker 2 spsk. smør 1-2 dl grøntsagsbouillon 1 bdt. dild
1 tsk. sød fransk sennep 1 tsk. honning 1 tsk. citronsaft - ½-1 dl
fløde.
Agurkerne skrælles, flækkes, udkernes, skæres i tykke skiver og svitses i
smørret. Tilsæt bouillon, klippet dild, sennep, honning og citron. Lad det
snurre i 10 min. og tilsæt fløden lige før servering.
Agurke-"plätter"
1 agurk salt 1 æg 1 spsk. mel 2 spsk. rasp fedtstof til
stegning æblemos eller tyttebær.
Agurkerne rives groft, væden trykkes bort, salt, æg, mel, rasp tilsættes
(mere eler mindre rasp til passende konsistens). Steges på plätpanna
(spejlægspande) eller som klatkager på almindelig pande. Vendes et par gange.
En lille top æblemos eller tyttebær sættes på hver før de serveres som
tilbehør til f.eks. kødretter.
Råsyltede agurker
1 l eddike 500 g sukker 5-6 agurker 3 kviste skærmdild.
Sukkeret opløses i eddiken, blot ved omrøring, heri kommes agurkerne i lidt
tykke skiver. Skærmdilden skoldes og tilsættes. Blandingen fyldes i krukker,
tilbindes og opbevares i køleskab.
Agurk med frugtsalat
½ selleri 1 agurk salt saft af en citron 2 æbler 2
appelsiner. Dressing: 100 g mayonaise 1½ dl piskefløde hvid peber
2 spsk. engelsk sauce.
Skræl sellerien og kog den næsten mør, ca. 10 min. Skyl agurken, flæk og
udhul den. Æbler og appelsiner skrælles og skæres i små stykker. Den
afkølede selleri skæres i terninger. Bland det hele sammen. Pisk fløden stiv
og bland den i mayonnaisen, smag til med peber og engelsk sauce. Hæld
dressingen over salaten, gem lidt til pynt. Lad salaten trække ca. 15 min. Fyld
salaten i agurkehalvdelene og pynt med appelsinskiver og dressing. Serveres som
dessert.
Agurkesorbet
2 dl vand 1 dl sukker 1 bl. husblas 250 g skrællet, udkernet
agurk 3-4 spsk. friskhakket mynte saften af ½ citron.
Kog vand og sukker til sukkeret er helt opløst. Vand husblasen ud og rør den i
den varme lage, til den er helt smeltet. Afkøl lagen. Findel agurk og mynte i
blender med en smule af lagen. Tilsæt resten af lagen og smag til med
citronsaft. Sæt sorbeten i fryseren og pisk i den hver time under
indfrysningen. Skrab hver gang den frosne is af siderne på skålen og ned i
massen. Når isen er halvt frossen tages den op og blendes. Så sættes den
tilbage i fryseren. samlet frysetid er ca. 3-4 timer. Sorbeten tages op lige
før anretning og serveres i kugler pyntet med et par mynteblade.
Agurke Bowel
1 dl orange likør (Grand Marnier) 2 dl kirsebærvin (Peter Heerings)
2 agurker 1 flaske champagne.
Opvarm likør og kirsebærvin til kogepunktet og lad det koge i 1
min. Afkøl lagen, hæld den i en isterningbakke og stil den i fryseren.
Agurkerne skrælles. Udstik agurkekødet til kugler eller isterning-store
bidder. Anret agurkekuglerne i høje iskolde glas skiftevis med agurkekugler og
vinterninger, hæld lige inden serveringen champagne i de iskolde glas. Serveres
med sugerør.
Pimms med agurker
1 del Pimms no. 1 Cup 3 dele Ginger Ale eller 7-up knust is
masser af agurkeskiver.
Alt blandes i høje glas og serveres en lun sommeraften.